Begeleiding bij dementie
Zorgtrajectbegeleiding
Als je te maken krijgt met dementie, is het fijn om op weg te worden geholpen. Onze zorgtrajectbegeleiders begeleiden mensen met dementie en hun naasten in het vinden van hun weg in de nieuwe situatie. Passend bij de cliënt en zijn of haar omgeving, kijken zij hoe de cliënt zo lang mogelijk op een prettige en veilige manier thuis kan blijven wonen. Zowel voor de cliënt zelf als voor zijn of haar mantelzorgers.
De zorgtrajectbegeleiders van ZuidZorg werken hierin samen met de zorgtajectbegeleiders van andere zorgorganisaties in het netwerk dementie Eindhoven en omgeving. Kijk hier voor meer informatie op Netwerk Dementie Eindhoven.
Veelgestelde vragen
Een zorgtrajectbegeleider wordt ingeschakeld door de huisarts of het ziekenhuis. Als mensen zich zorgen maken over hun geheugen is het goed om dit eerst met de huisarts te bespreken. De huisarts kan onderzoek doen of doorverwijzen naar een specialist. Als er een diagnose dementie is gesteld, verwijst de huisarts of specialist door naar een zorgtrajectbegeleider.
Als je (een vermoeden van) dementie hebt, en je wilt graag begeleiding van een zorgtrajectbegeleider, maak dan een afspraak met jouw huisarts. De huisarts bespreekt jouw zorgen en kijkt samen met jou naar het vervolg; zijn er onderzoeken nodig of kan een zorgtrajectbegeleider al meteen worden ingeschakeld.
Wanneer je vermoedt dat er sprake is van dementie, is het goed om dit met de huisarts te bespreken. Deze doet dan onderzoek en verwijst indien nodig door naar het ziekenhuis of een zorgtrajectbegeleider.
Meestal word je door de huisarts of het ziekenhuis doorverwezen naar een zorgtrajectbegeleider. Als dat niet het geval is mag je ook gerust contact opnemen met het team bij jou in de buurt via het Netwerk Dementie Eindhoven.
Contact opnemen met Netwerk Dementie EindhovenHoe intensief een zorgtrajectbegeleider betrokken is, wordt bepaald in samenspraak met de cliënt en de mantelzorger(s). Dat is enerzijds afhankelijk van waar de behoefte van cliënt en mantelzorger(s) ligt en anderzijds hoe de situatie is, waarin cliënt en mantelzorger(s) zich bevinden. Bij de ene cliënt komt een zorgtrajectbegeleider één keer per vier weken en bij de andere één keer per drie maanden.
In zorgtrajectbegeleider blijft in principe betrokken tot aan opname.
Er is geen verschil. Het zijn verschillende benamingen voor dezelfde professionals.