Meer tijd en aandacht voor ouderen met een nieuwe vorm van thuiszorg: 'Mag ik echt de deur uit?'
17 januari 2025
Interview en fotografie door Studio 040
Een nieuwe werkwijze van ZuidZorg is een groot succes in de regio. Thuisondersteuners zonder medische diploma's gaan bij ouderen op bezoek om ze te helpen bij huishoudelijke en andere taken. Zo kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen en wordt de reguliere zorg minder zwaar belast.
Diny Huibers met haar thuisondersteuner Kim.
“Goedemorgen, Diny!” begroet thuisondersteuner Kim de licht dementerende mevrouw Huibers. Ze nemen de dag door: eerst douchen, dan een boterham eten en vervolgens een uitje naar een tuincentrum. Mevrouw Huibers is blij verrast en grapt: "Mag ik echt de deur uit?" Kim lacht. Elke ochtend bezoekt ze meerdere ouderen om hen te helpen met dagelijkse taken.
Rummikuppen
Kim is onderdeel van team Gewoon Thuis, en biedt een nieuwe vorm van zorg die sinds een jaar wordt aangeboden door ZuidZorg in de regio Zuidoost-Brabant. Persoonlijk contact en tijd voor leuke dingen zijn daarbij belangrijk. Waar de reguliere zorg meestal ophoudt bij taken als medicijnen toedienen en steunkousen aantrekken, gaan de thuisondersteuners nog een stukje verder: “Ze verlenen bijna alle zorg maar ook welzijn, dus ze gaan met mensen boodschappen doen, naar de markt of een potje Rummikuppen", vertelt Linda Berger, Gewoon Thuis-coördinator ZuidZorg Son en Breugel. "Dit is heel belangrijk voor deze mensen, want alles groeit met aandacht en thuisondersteuners hebben daarin een hele belangrijke rol. Dit kon voorheen niet binnen de thuiszorg omdat je al binnen tien minuten bij de volgende cliënt moest staan.
De thuisondersteuners verminderen niet alleen de druk op de thuiszorg. “Mensen die op de wachtlijst staan om naar een verpleeghuis te gaan, bijvoorbeeld omdat ze lijden aan dementie, kunnen we langer thuis laten wonen. Daarom is het is ook belangrijk voor de doorstroom van ziekenhuizen." Als mensen daar worden opgenomen kunnen ze doorgaans pas naar huis als er hulp is geregeld. Is die er niet, dan houden ze een bed bezet. "Dus ook daar zijn wij voor”, legt Berger uit.
Uniek
Gewoon Thuis is in de omgeving Eindhoven in 2023 van start gegaan met twee teams. Binnen een jaar is dat uitgegroeid naar vijftien teams met ruim 150 cliënten. Daarvoor zijn er meer dan 200 nieuwe werknemers aangenomen. “Dat is uniek. Ik werk al heel lang in de zorg, maar zo’n groei heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus Berger.
Ondanks het grote succes brengt een project van deze omvang ook uitdagingen met zich mee. “Omdat we veel werken met ongeschoolde medewerkers, komen we soms onverwachte situaties tegen,” legt Berger uit. “Denk bijvoorbeeld aan hoe je omgaat met mensen met dementie. Dit soort kwesties bespreken we binnen het team.”
Ook Kim herkent deze uitdagingen. Terwijl ze koffie zet in de woning van Diny vertelt ze erover. “Mensen die boos worden of zorg weigeren. Dan denk je: oja dat is een andere kant. Dan denk je ineens bij jezelf: hoe kan dit?" Als er iets gebeurt waar Kim zich geen raad mee weet kan ze altijd terugvallen om een team van professionals die de thuisondersteuners bijstaan. Dat is een fijne gedachte. "Het kan lastig zijn om je grenzen aan te geven. Vooral wanneer een situatie niet meer veilig voelt, is het belangrijk om de moed te hebben om weg te gaan.”
Ondanks deze uitdagingen zijn cliënten zoals mevrouw Huibers heel blij met de extra aandacht die ze nu krijgen. Diny zegt zelfs dat ze Kim 'nooit meer kwijt wil'. Mede door dit enthousiasme is ZuidZorg vastberaden om het project verder uit te breiden in de regio, zodat ze op termijn nog meer ouderen kunnen ondersteunen.
Voor foto's en video's lees het gehele interview van Studio 040.